Fortnite

Er spillet, som du næsten ikke kan undgå at have hørt om. Det er den helt store dille, og det har det været siden det udkom i september 2017.

Du véd måske ikke helt hvad det er, for du spiller ikke selv. Men måske spiller dine børn det, og du vil gerne vide lidt mere. Så er det her, at du kan få lidt hjælp at hente.

 

Gratis at spille – men…

Spillet er gratis. Men du skal have et Playstation plus abonnement, for at kunne downloade det. Der findes forskellige typer abonnement; hvor du kan vælge at betale pr måned, kvartalsvis eller månedsvis. Hvis du kan betale for et helt års abonnement i et hug, er det den billigste løsning.

Det er muligt at tilkøbe sig fordele og features i spillet. Hvilket muligvis driver dig til at spille mere, for at opnå flere features. Det kan du læse og høre mere om i linket nedenfor: “Videnskaen bag Fortnite”.

 

Commitment

Flere uafhænige kilder fortæller, at spillet er opbygget med henblik på at skabe mest mulig commitment til spillet – og der er dermed også en risiko for afhængighed. Spillet er bygget op omkring et drama, og et klimaks som udebliver (hvor du er lige ved at vinde); så du får lyst til at tage et spil mere. Igen, hvis du er bevidst om dette, kan du tage en forholdsregel til det. Samme struktur, er i øvrigt gældende for Facebook og andre sociale medier, som de voksne benytter dagligt. Det giver måske anledning til refleksion omkring eget forbrug af disse medier.

 

Kreativt spil

Spillet er kreativt i sin form. Spillerne skal blive enige om, hvilken del af øen de vil dumpe ned i, da det påvirker hvilket scenarie som de spiller i. De skal tage stilling til, og blive enige om, hvorvidt de skal kæmpe sammen eller mod hinanden. For at gøre spændingen mere intens, er spillet i bund og grund bygget op omkring konflikten. Men man kan altså godt vælge en anden tilgang til det.

Det er sat op i et farveunivers, med mange fantasi features, og muligheder for valg, samt optjening af våben og forskellige energielementer.

 

Lykkerus

Spillets udviklere (Epic games), ser muligvis gerne at man vælger at købe disse våben og features (for at de kan tjene flere penge). Men man kan altså også gøre sig fortjent, ved at spille sig til de ekstra features. Dette er selve belønningsfasen, og en del af lykkerusen ved spillets struktur.

Forbrugsdelen, og deraf muligheden for at tilkøbe sig fordele, er ikke noget nyt. Og som sådan adskiller det sig altså ikke fra de andre spil på markedet. Det er noget, at man som forbruger/forælder skal være opmærksom på, og tage stilling til. Nogle kritikere mener, at spillets udviklere kun tænker på at tjene flest mulige penge. Og det kan man vel ikke fortænke dem i. Det er dog samtidig et godt udgangspunkt for et argument, når man skal tage dialogen med sin tween eller teenager, for at få dem til at forstå, at det i længden kan blive meget dyrt, at bruge selv et lille beløb dagligt. Altså, kan man vende det til økonomisk læring, og forståelse for penge.

 

For børn og legesyge i alderen 8-99 år

Spillet er under konstant udvikling. Og det henvender sig mere og mere til de yngre spillere, ned til 8 års alderen. Men det fantastiske er samtidig, at det også fænger mange voksne spillere, og at det er populært blandt de unges idoler. Grundet de mange kreative features, flyttes fokus fra at man skyder på hinanden, for at dræbe (fuldtræffer). Spillerne får også lynhurtigt en viden, og et sprog, der relaterer til de forskellige våben, og deres navne. Lyden fra skuddene, er med til at øge dramatikken. Volden indhyldes dermed i spillets farver og festlige indslag, samtidig med at lyden fra skudene er temmelig gennemtrængende.

 

Socialt spil

Det sociale ved spillet er heller ikke til at overse. Der bliver spillet med headset. Spillerne taler sammen om spillet imens de spiller – og bagefter taler man med vennerne om det! Der er indbygget forskellige sejrsdanse, samt god musik. Og der kommer hele tiden nye danse og nyt musik til. Så spillet spreder glæde, og opleves som en lille fest.

 

Hvad siger andre

Du kan her finde links til andre artikler om spillet. Det er fagfolk, der til dagligt beskæftiger sig med digital pædagogik. Og som sådan, skal de have et nøgternt, og også kritisk, syn på spillet.

DR1: Skattekister og glade farver, og holdånd.

dr.dk: Videnskaben bag fortnite. Sådan fastholder spillet dig.

https://newsbreak.dk/hvad-er-fortnite/

 

Refleksion

Jeg mener, at det er vigtigt at få italesat alle de elementer som fremhæves og kritiseres ved spillene. Dette for at gøre os i stand til, at være bevidste digitale forbrugere. En læring, som forældrene også med fordel kan give videre til deres børn. Spil og digitale medier er kommet for at blive. De får en tiltagende del af vores hverdag og sociale samvær.

Når vi agerer ud fra et bevidst grundlag, har vi mulighed for at træffe mere velovervejede valg.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s