Direkte demokrati

Det er i dag en historisk dag i det danske demokrati. Det første borgerforslag, med sine 50.000 underskrifte, bliver i dag behandlet i Folketinget (som et lovforslag).

Det er interessant, fordi man i Italien har forsøgt sig med en anden model på det direkte demokrati, hvor landets politikere skal debattere de emner, som er oppe på de sociale medier. Med borgerforslaget, vil der være et krav om en væsentlig folkelig interesse og opbakning for forslaget, førend at det kan præsenteres som et lovforslag.

I disse tider, hvor den direkte kommunikation med politikerne allerede kan opnås via de sociale medier, virker det som et logisk skridt videre til en mere åben demokratisk proces. Det bliver med andre ord muligt at skabe lovforslag omkrig sager, som har en vægtig bekymring hos befolkningen i det danske samfund. Det man især bør være opmærksom på er, at det også burde være en logisk vej for protester mod politikernes handlen og ageren; herunder modspil til aktuelle lovforslag (fra Folketinget), samt et opråb mod politikerne, når de går for vidt i deres embede med magtanvendelser. Politikerne skal mærke, at de ikke kan sidde i deres eget parallelle enevælde og styre folket. Der har udviklet sig en tendens til, at politikerne har glemt deres rolle for det danske demokratiske system.

Dagens borgerforslag, og dermed det første af slagsen, som behandles vedrører uddannelsesloftet, som blev vedtaget i 2017. Der er indsamlet 53.000 underskrifter, og det er stillet af Sana Doost, der står i spidsen for Danske Studerendes Fællesråd. Det forlyder allerede at Folketinget vil nedstemme forslaget; det skriver tv2 nyheder om her:

http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-03-23-i-dag-stemmes-danmarks-historiens-forste-borgerforslag-ned

 

Afskaf borgerforslag

Det er tilsyneladende ikke alle, som er himmelhenrykte over borgerforslagets eksistens. Således er der parallelt med udviklingen, som beskrevet ovenfor, allerede opsat et lovforslag til behandling, vedrørende afskaffelse af borgerforslag. Forslaget er sat op via borgerforslaget. Og dermed er det jo så en selvmodsigelse af de helt store.

Det kan du se her: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-00346

 

OM borgerforslag

Ordningen om borgerforslag går ud på, at alle personer med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag, hvis mindst 3 personer vil være medstillere af forslaget og det overholder reglerne for ordningen. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen.

link: https://www.borgerforslag.dk/om-borgerforslag/

 

De borgerforslag som indsendes til Folketinget, bliver således stadig behandlet af Folketinget. Det er ikke befolkningen der via folkeafstemning afgør om forslaget skal vedtages eller forkastes. Det er både styrken og svagheden i borgerforslaget, der efterfølgende behandles på baggrund af tilskrækkeligt mange underskrifter. Styrken består i, at vi ikke skal stemme hver eneste dag, om alle mulige borgerforslag. Der foreligger en indbygget svaghed i, at politikerne ikke lytter til forslagene, men blot stemmer dem ned. Men det er samtidig en dør, der sørger for, at ellers overhørte bekymringer fra befolkningen ser dagens lys.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s