Angreb er det stærkeste forsvar

Sådan lyder et velkendt, og meget udbredt, ordsprog. Ordsproget burde have en efterfølgende tankestreg, så det kom til at se således ud:

Angreb er det stærkeste forsvar

– for den som vil dække over egne mangler

For det er ofte først der, at taktikken bruges. Ganske enkelt fordi det er, hvad jeg vil kalde en “nødtaktik” for den som er presset ud på kanten. Fordi benytter man først denne taktik, foruretter man ofte mere skade end gavn. Nogle gange så meget, at det kan være svært at vende tilbage til udgangspunktet for relationen eller situationen.

Mange kommer til at benytte taktikken i blinde, midt i et vredesudbud i en diskussion eller et skænderi. Afhængig af den overfusedes selvindsigt, og evne til at filtrere fra, kan man komme nogenlunde helskindet fra det. Men det skaber sår, og siden ar, og afstand. Personen som angreb, står efterfølgende også med en endnu mere tom og klam fornemmelse. For det kan nok være, at man føler sig ovenpå i selve angrebssituationen, men hvis man er nogenlunde psykisk velfungerende, vil der også komme et efterspil, hvor man selv bliver ked af det, og/eller fortryder, fordi man lod sig rive med, og egentlig ikke mente det så hårdt, som man fik det sagt.

Angreb er lig aggression, og har intet med assertiv kommunikation at gøre. Uagtet hvor mange “sandheder” der ligger gemt i angrebet på den anden person (eller nation). Alle der beskæftiger sig med kommunikation vil vide, at der sjældent kommer noget godt ud af aggressiv adfærd/kommunikation, som når man fx. kommer med personlige angreb. Det er helt i orden at blive vred, og føle vrede, samt at give udtryk for hvorfor. Men her går grænsen. Det er ikke ok, at give den anden “tørt på” ved, at give ham/hende prædikater eller lignende.

Vi har alle hvert vores filter, og dermed sandhed, af hver eneste handling, oplevelse og udsagn. Derfor er det så vigtigt, at man bliver på egen boldbane, og bliver ved med åbent at stille spørgsmål til det man ikke forstår, frem for at dømme på forhånd, eller at opstille forvrængede illusioner af situationen/den anden person (eller nation).

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s