Stresset og ledig?

Stresset og ledig?

Tallene i artiklen overfor (ref. djøf bladet marts 2014), taler deres tydelige sprog. Tendensen til stress, er langt højere blandt ledige, end dem der er i job.

Disse tal er nok stik imod den herskende opfattelse i samfundet, hvor de ledige (ofte) udsættes for offentlig hetz og beskyldes for, at de ikke vil bidrage til samfundet.

Ikke desto mindre er det den barske sandhed for mange ledige. Selv kan jeg nikke genkendende til meget følelsesladet stress relateret til økonomi, samt mangel på kompent sparring, for at komme i job igen.

Med dette lille indslag vil jeg derfor slå lidt på tromme for den gensidige respekt os mennesker imellem. Der er 1000 forskellige årsager til ledighed, og ikke alle kaster håndklædet i ringen og giver op for presset. Et pres der til tider er umådelig hårdt, fordi man kan føle sig enormt magtesløs og fanget i en situation, som man slet ikke ønsker at stå i. Det er forfærdeligt at føle, at man brænder inde med en masse kompetencer som slet ikke får lov til at komme på banen. Det uanset om man har den helt rigtige uddannelse, eller om man er ufaglært. Følelsen af afmagt kan være så skadelig, at man helt vælger at stå af. Deraf eksempler som “dovne Robert”, som der desværre skummes lidt for meget fløde, og kærnes smør på. Selvfølgelig er det da ikke værdigt, at man kan tvinges til at arbejde med ulovlig asbest, bare fordi man har været ledig i x-antal måneder. Det var jo i virkeligheden dét som hans protest startede ud med.  Et opråb om, at der er nogle der udnytter situationen lidt for groft, og at effekten er direkte nedbrydning af mennesker og kvalificeret arbejdskraft. Ønsker vi det?

Jobmarkedet er stadig virksomhedernes marked. De kan vælge og vrage – og det gør de. Stilingsopslagene stiller op med tårnhøje forventninger og ønsker til den kommende kandidat. Selvfølgelig gør de det. Men det skal ikke fraholde én fra at søge stillingerne. Så mange desto flere variede profiler, som der byder ind. Så meget mere må virksomhederne se virkeligheden i øjnene.

Aktiv ledig

Til gengæld er der meget man selv kan gøre i hverdagen, for at komme stressen til livs. Først og fremmest, må man sørge for at holde sig til ilden fagligt og interesse mæssigt. Internettet giver næsten uanede muligheder i den sammenhæng. Herved styrkes selvtilliden, samtidig med at man holder sig ajour, og gør sig synlig.

Derudover må man sørge for at adskille tingene fra hinanden, så selvværd og selvtillid ikke ryger til bunds, når man ikke er del af en arbejdsplads. Som artiklen så fint hentyder, har det en god invirkning på vores selvværd at være en del af noget, samt at bidrage til andre. Det lyder som en floskel – men her kan frivilligt arbejde, praktik og projekt opgaver virkelig gøre en forskel for dig.

Jeg påstår ikke at det får jobbet til at flyve ned i din postbakke, men det giver dig et andet indhold i hverdagen, som ikke kun vedrører din jobsøgning. Omvendt vil jeg alligevel påstå, at det vil gøre et godt indtryk til en eventuel fremtidig samtale, at du har ydet en indsats med frivilligt arbejde, og at du har sørget for at skabe et indhold i din hverdag, i stedet for at lade tiden drive afsted.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s