EU – hvad er egentlig meningen?!

Billede

EU-balance

I disse dage diskutteres det højlydt hvorvidt andre EU borgere skal kunne modtage børnepenge, hvis de arbejder i Danmark og betaler skat til staten. Altså med andre ord, om der skal pilles ved deres jævnbyrdige arbejdsret forhold, som samtlige EU traktater påbyder det.

I og for sig, synes jeg at debatten er ukonstruktiv, useriøs og ødelæggende for det danske samfund.

Ukonstruktiv fordi man debatterer en sag, som i realiteten ikke kan debatteres, idet den er i strid med EU traktaterne. Alle EU borgere har ret til fri bevægelighed inden for EU, og har samme rettigheder, som borgerne i det pågældende land.

Man kan eventuelt indføre en regel, der påkræver at børnene bor i landet – så man undgår at pengene sendes ud af landet. Et af formålene med børnepengene er – udover at skabe mere lige forhold børn imellem, uanset deres families økonomi – at pengene kommer tilbage til samfundet i form af diverse forbrug, såsom husholdning, beklædning og fritidsaktiviteter.

Useriøs fordi de politikere som fører debatten burde vide bedre, og i stedet føre an med forklaringer der anfører regelsættet fra EU. Alle er lige for loven, fordi de er EU borgere. Det kan der ikke rokkes ved.

Ødelæggende fordi det er en direkte samfundsskadelig debat, der igen sætter skub til nogle holdninger, der skal sparke nedad til en anden minoritet i samfundet – nemlig arbejdere fra den tidligere østblok. Her glemmer man, at mange andre EU borgere også arbejder i Danmark, herunder italienere, spaniere og franskmænd. For mig at se, er det uacceptabelt at man som politikker manipulerer så meget med de faktiske forhold. Det samme har vi før set, når det gælder herboende danskere med muslimsk herkomst. Det minder mest af alt om en hetz, som skal skabe frygt, og som kun gør situationen mere tilspidset. Er det sådan et samfund man ønsker? – At man via sine skræmme kampagner til sidst formår at opstille rammerne for, at tingene kan udvikle sig i selvsamme retning?

Kimen til problemet er social dumping

Som jeg ser det, skaber man et unødigt problem, og gør de øvrige EU borgere til syndebukke. Man bør i stedet gribe ind, der hvor det batter, samt sørge for, at der ikke skabes et A hold og et B hold på arbejdsmarkedet. I bund og grund, er det vidst kimen til problemet? – At man ikke har tacklet arbejdsforholdene ordentligt, og dermed lader andre EU borgere dumpe priserne i håndværksfaget, til skade for danske håndværkere, som siden har svært ved at få ordrer.

Her bør man – som politikker, fagforening og jobcenter – tage sit ansvar alvorligt, og gøre det klart hvad mindstelønnen er; da det er den der skal sikre arbejderne, at de kan leve af deres fag. Accepterer vi social dumping, risikerer vi at ende med et samfund, hvor et job ikke er nok, for at få det til at løbe rundt. Hvis ikke vi stopper tilstanden, spreder tendensen sig let til andre faggrupper. Tilstande, som er kendetegnende for andre lande i EU. Hvilket også er grunden til, at andre EU borgere accepterer at arbejde til lønninger, der ligger langt under mindste lønnen. Vi må som samfund indse, at fordi det er så dyrt at leve her, så vil det også kræve nogle ordentlige lønninger.

Mangel på faglært arbejdskraft i håndværksfagene

I sidste uge, kom det (igen) frem i nyhederne, at der er mangel på faglært arbejdskraft i Danmark. Det paradoksale er, at man på Christiansborg mener at de faglige uddannelser får højere værdi (og tiltrækningskraft på de unge), hvis man sætter det boglige adgangskrav op, for at tage sådan en uddannelse. For mig lyder det som ren Erasmus montanus logik. I det (danske) samfund som jeg er vokset op i, respekterer vi alle hinanden, og vi er ikke et klasse delt folk efter samme traditionelle skala, som man ser i mange andre samfund. Når man mødes med familien om det sønderjyske kaffebord, kan sagtens være en montør, smørrebrødsjomfru, kiropraktor, økonomi direktør, produktionschef og kommunikationsleder om samme bord. Man respekterer at ikke alle er boglige og gode til at gå til fx. matematik eksamen, men derimod fantastiske til enten at lave mad og drive selvstændig montør virksomhed. Hvorfor skal det ændres? Tror man virkelig på, at flere vil søge de faglærte uddannelser, hvis det kræver en større boglig kundskab?

OK, jeg er (måske) ved at bevæge mig ud ad en tangent her – men det hænger alligevel sammen. På bundlinjen står vi stadig og mangler villig faglært arbejdskraft. Hvordan får vi den, hvis vi konstant diskriminerer de minoriteter, som gerne vil udføre de job – som fx. andre EU borgere og de danske  tosprogede borgere  med muslimsk herkomst, for hvem skolen ikke var en succes, men for hvem rengøring og tømrer arbejde er lige sagen, og kan være en værdig levevej. I hvert fald ikke ved at dumpe lønningsforhold, diskriminere på ophavsland, og forøge adgangskravene til de faglærte uddannelser.

Konsekvens for danske arbejdere i EU

Kunne man i yderste konsekvens forestille sig, at eventuel diskriminering af EU borgeres arbejdsrettigheder i Danmark ville påvirke arbejdsforhold for danskere i andre EU lande? Økonomien i EU er stærkt afhængig af, at der er fri bevægelighed landene imellem. Det er i bund og grund et af de grundlæggende formål med EU. Derfor er det også et af de stærkeste og mest gennemgående punkter i hele samarbejdet. Begynder vi at sætte stopklodser op, er jeg bange for, at det hele ryger ud på et sidespor. I forvejen er det temmelig omstændeligt at sætte sig for, at arbejde i et andet EU land – eller eventuelt som grænsemedarbejder. Der skal udfyldes et hav af papirer, krav m.m. Hvis man vil øge mobiliteten, og samtidig bevare arbejdsstandard og lønniveau, må man sætte ind med de lovtiltag, som sørger for dette. Gør man det, bliver hele debatten om børnechecken til andre EU borgere overflødig.

EU direktionen har selv insisteret på at få de tidligere østlande med i samarbejdet – og det beklager jeg ikke som sådan. Men det er beklageligt, at man vælger at lukke øjnene for de problematikker, som det kan medføre – igen vil jeg dog også understrege, at spaniere, italienere og franskmænd med glæde arbejder langt billigere end danskerne, fordi de er vant til en anden lønskala, og derfor opfatter tingene anderledes. Altså gælder det om at sikre arbejdsforhold og løn niveau for hele linjen, på dansk jord. Det ansvar står Danmark og de danske politikere for.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s