Robotter på plejehjemmet

Er det i orden med robotter på plejehjemmet (og i det offentlige rum)? Hvor går grænsen? Følger der eventuelt nogle lovmæssige og etiske overvejelser med i kølvandet, på sådanne tiltag?

Der må sidde nogle herboende japanere og grine ad dagens fremvisning af “japanske toiletter” med vaske faciliteter, fra Ørestads plejehjem -under overteksten: “Robotter på plejehjemmet”. Med sådan en fremvisning, kan man godt godtage “robotter” på plejehjemmet. Her hjælper man jo både den ældre, samt plejepersonalet, ved at undgå at overskride en pinefuld intimsfære for mange af de mennesker, som er tilknyttet ældreplejen.

For så vidt så godt, men jeg mener at vi bør være meget selektive i vores omgang med “robotter”, og herunder hvilke der kan godtages, og hvilke der ikke kan. Vi må huske på, at der teknologisk set ikke er nogle grænser for hvad der kan lade sig gøre. Mulighederne i denne sammenhæng latterliggør i dén grad emner som “frikadelle-krig”, for det sætter om noget vores kultur under pres, idet den vedrører medmenneskelige forhold i vores hverdag.

Jeg mener, at man bør tage formand for seniorrådet Hr. Fisker alvorligt, når han udtrykker, at de som sådan ikke er imod teknologiske tiltag i ældreplejen, men understreger, at de må ikke erstatte den menneskelige og personlige pleje i dagligdagen! Jeg kunne ikke være mere enig. Den menneskelige kontakt og omsorg, kan ikke erstattes af robotter. Det er et stort nok tab, at vi overlader dette til plejepersonalet, imens vi forsømmer vores familie medlemmer, når først de er i ældre plejen (groft sagt, og skåret over én kam!).

Jeg mener, at vi i henhold til vores menneske rettigheder, bør beskyttes bedst muligt, og at der med en digitaliseringsplan, bør følge en lovgivning, der sikrer os som medborgere i samfundet. En lov der tilgodeser de etiske og menneskelige behov, samt indikerer en tydelig grænse for hvilke type robotter, som vi kan/ikke kan godtage i det offentlige rum. Der findes mange andre aspekter end de økonomiske, at tage hensyn til i et velfungerende samfund.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s