En by i Rusland?

Aftenens DR2 tema om Rusland, virker foruroligende på mig. Samtidig glæder det mig, at DR2 har valgt at løfte et gammelt jerntæppe for, at vi kan få et glimt af hvad det er der rører sig på det store kontinent -som afholder vinter OL.

Jeg kom med på seerfladen, da dokumentaren om “Pussy Riots” kørte. Man kan sige meget om deres fremtoning og metoder. Men dét der fremstår tydeligst for mig efter udsendelsen, er den tyngde og magt, som de ortodokse kristne har i det samfund -samt hvem der står som deres bag støtte. Netop med det kommende Vinter OL in mente, mener jeg, at programmet giver nogle stærke associationer til, hvordan sagerne kan udvikle sig derovre.

Det henleder mine tanker på den nye “homofobiske lov” som landet netop har indført, forud for OL. Når Putin/loven, så vægter det politiske aspekt ved at fremføre sin seksualitet til offentligt skue, er der for mig ingen tvivl om, at konsekvenserne for eventuelle modige sjæle, ville være katastrofale. Når Amnesty international går ind i sagen -og som det fx har været tilfældet i Danmark, med opfordringer til Statsministeren om at ringe Putin op- styrkes det politiske aspekt, uanset om der er tale om almene menneskerettigheder. Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at de ortodokse kristne ville føle sig meget stødte over, at se homoseksuelle udtrykke deres følelser i fuld offentlighed. Til trods for det menneskeretslige perspektiv, der taler for retten til at have en hvilken som helst seksualitet, mener jeg også at man må se realiteterne i øjnene -hvor man anskuer det for landet personligt kulturelle led i udviklingen og paratheden til at rumme andre holdninger end éns egen. Kan man virkelig forvente, at de er parate til denne livsanskuelse? Tænk på hvor lang tid det tager, og at der stadig findes nogle i vores relativt liberale og demokratiske samfund, som føler sig stødte af at se et lesbisk/bøsse par der kysser i fuld offentlighed, eller lider af homofobi i større eller mindre omfang.

Hvis man som (dansk/udenlandsk) homoseksuel føler sig krænket af loven, bør man så løbe risikoen ved at vise sit statement offentlig i Rusland? Spørgsmålet er tricky -for jeg kan godt forstå et internationalt behov for, at støtte de homoseksuelles sag i Rusland. Grænserne imellem et politisk statement og en personlig rettighed, bliver desværre meget flydende. Ville et ophold i en russisk arbejdslejr være det værd? Grundet timingen af lovgivningen, er jeg ret sikker på at der ligger tunge politiske overvejelser bag. Dels for at advare de kommende OL turister om hvad den officielle politiske/russiske holdning er. Men også for at undgå eventuelle konfrontationer/aggressioner fra de kristne ortodokse imod sagesløse turister i landet. Uagtet éns personlige holdning i sagen, mener jeg bestemt at man bør tage advarslen alvorligt.

Allieret med Vesten eller ej, så har Rusland nogle ret håndfaste fremgangsmetoder, hvor magten tager loven i egen hånd. Ikke ukendte metoder for enhver, som har levet i et “nyt demokrati” der er opstået efter mange års diktatur -og hvor den siddende magt i lang udstrækning består af de samme aktører/personer. Men lad os nu beholde blikket rettet imod Rusland.

Mange har en indgroet retfærdighedssans hvor de tror, at retfærdigheden ville ske fyldest i en eventuel retssag. Sådan går det sjældent, når man tolker og benytter jura -uagtet hvor demokratisk et land er. Det er som hovedregel ikke retfærdigheden, men den stærkeste part/sag, som vinder. Nogle steder, som fx. i Rusland, er sagen tabt på forhånd, fordi de som håndhæver loven (anklagere/jurister/advokater/dommere) gradbøjer omstændigheder og “fakta” i sagen efter deres forgodtbefindende. Sagen imod Pussy Riot, demonstrerer dette ganske godt.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s