Standard for TV underholdning?

Jeg undrer mig tit over, hvordan det kan være at vi betaler så mange kroner for noget, som tilsyneladende ikke bibringer os meget værdi i hverdagen. Mine tanker går i denne sammenhæng til TV underholdning.

Der lanceres eksempelvis talentprogrammer i ét væk -madkonkurrencer, musik konkurrencer osv. Fælles for alle disse programmer er, at der for underholdningens skyld skal medvirke et dumt svin (ja undskyld udtrykket) i dommerpanelet, der enten nedgør folk totalt, eller råber dem lige op i ansigtet. Dette for, at vi som seere skal krumme tæer, og føle medlidenhed med deltagerne. Det gør vi så – i starten. Senere går der sport i svinestregerne, og nogle seere hægter sig ligefrem på programmerne for at se hvor langt disse personager går i deres iver, for at leve op til deres rolle.

Men hvad sker der lige med etikken her? Er det ok at lave så grænseoverskridende adfærd på TV i underholdningens tegn? Bør vi ikke holde os for øje hvilken betydning TV mediet -og dermed denne uacceptable adfærd- har på det offentlige rum?

Når en hidtil ukendt person pludselig bliver berømt fordi han mobber i ét væk, sender det så ikke dønninger ud i samfundet om, at det er “smart” og sjovt at mobbe? Intet under, at mobbe kampagnen i de danske skoleklasser, og på de ditto arbejdspladser, kæmper en hård kamp, for at bryde igennem.

Set med mine øjne, gælder der ingen undskyldninger som dansk eller sort humor her; for den grænse er for længst overskredet. Jeg kan ikke se det sjove, endsige underholdningsmæssigt valide, i denne form for hoved-dunk og nedgørelse af modige mennesker, som stiller sig op til fuld beskuelse for hele befolkningen (fordi de har en drøm om at blive henholdsvis sanger/kok osv). Det er et vanvittigt stort pres, at udsætte et menneske for.

ville det være ønskeligt, at underholdningsbranchen tog sig selv og sit hverv en kende mere seriøst

Forud for, at programmerne med tiden ville blive boykottet af seerne, fordi de er blevet trætte af at høre på nogle paphatte, der sidder og strøer omkring sig med deres blotte uvidenhed, ville det være ønskeligt at underholdningsbranchen tog sig selv og sit hverv en kende mere seriøst. Hvor man i stedet for at ride med på de verdensomspændende dønninger for lavmål af underholdning, selv lancerede nogle programmer. Nogle af slagsen, hvor man med etik og moral i behold, lavede en variant der udelod mobbe elementet -for er det overhovedet nødvendigt at have med? Er det ikke skønnere og bedre sportsånd for alle, at få en reel tilbagemelding fra alle i dommerpanelet? Enhver deltager yder jo blot sit bedste. Hvordan ville OL og andre sports discipliner se ud, hvis der i dommerpanelet decideret var medvalgt en person til at diskriminere og nedgøre enkelte deltagere? Nej vel?! -Så i stedet for at kopiere i et væk (+ betale royalties for disse programmer), kunne vi så bede om mere etik og sportsånd, tak!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s